A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молоді, спорту, культури і туризму Ольгопільської сільської ради

Про підсумки громадського обговорення щодо реорганізації Любомирського ЗЗСО

Дата: 19.06.2022 11:14
Кількість переглядів: 110

 З метою забезпечення гласності, відкритості та прозорості діяльності органу місцевого самоврядування, врахування громадської думки під час прийняття важливих рішень для сільської громади, на підставі попереднього повідомлення «Про  реорганізацію Любомирського ЗЗСО Ольгопільської сільської ради» були проведені громадські обговорення проєкту «Про реорганізацію Любомирського ЗЗСО Ольгопільської сільської ради».

Громадські обговорення були організовані робочою групою та пройшли 15 червня  2022 року. Відповідне інформаційне повідомлення оприлюднено на офіційному веб-сайті відділу освіти, сім'ї, молоді, спорту, культури  і туризму Ольгопільської сільської ради (в рубриці «Громадські обговорення»).

В обговоренні взяли участь представники робочої групи, громадськість села, що входять до складу Ольгопільської сільської ради, педагогічний колектив закаладу освіти, депутати сільської ради, працівники відділу освіти, сільський голова Микола САВЧЕНКО. 

Жителі села Любомирка виступили з пропозицією про можливість залишити Любомирський ЗЗСО в тому ж статусі, що існував раніше.

У ході обговорення було наголошено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України (ст.19 Конституції України).

Учасникам обговорень надано економічне обґрунтування та роз'яснено законодавчі основи відповідних рішень:

- ст. 66 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017р. №2145-VIII право засновувати навчальні заклади, реорганізовувати та ліквідовувати їх надано засновнику. Закон України від 16.01.2020 №463-IX "Про повну загальну середню освіту" стаття 32. Утворення, реорганізація, ліквідація та перепрофілювання закладу загальної середньої освіти "Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники)";

-Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства.

- Розвиток мережі комунальних початкових шкіл, гімназій забезпечують районні, міські, сільські, селищні ради.

- Рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають районні, міські, сільські, селищні ради.

Враховуючи вищевказані положення, оптимальне функціонування мережі закладів загальної середньої освіти Ольгопільської сільської ради повинно виходити з об’єктивно існуючого запиту на освітні послуги. Показник наповнюваності Любомирського ЗЗСО є незмінно низьким протягом тривалого часу, що свідчить про низький соціальний попит громади села на освітні послуги на вказаній території.   

- п. 6 ч. 1 ст. 7 Бюджетного Кодексу України передбачено, що «бюджетна система ґрунтується на принципі ефективності та результативності – при складанні та виконанні бюджетів усі учасники бюджетного процесу мають прагнути досягнення цілей, запланованих на основі національних цінностей і завдань, шляхом забезпечення якісного надання послуг, гарантованих державою, місцевим самоврядуванням, при залученні мінімального обсягу бюджетних коштів та досягнення максимального результату при використанні визначеного бюджетом обсягу коштів». Використання державної освітньої субвенції на виплату заробітної плати за понаднормовані ставки педагогічного навантаження має відповідати пунктам, визначеним Бюджетним Кодексом Украї

Отже, прийняття проєктів рішень, винесених на обговорення є важливим та необхідним управлінським кроком, який має під собою соціальні та економічні підстави. 

-   Закон України від 16.01.2020 №463-IX "Про повну загальну середню освіту" стаття 32 встановлено « у разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти. Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проекту відповідного рішення засновника». На виконання даної норми, з метою забезпечення реалізації гарантій права на здобуття кожним якісної загальної середньої освіти на даний час проводиться комплекс заходів, які дозволять уникнути незручностей кожного в реалізації права на здобуття загальної середньої освіти (зокрема, організація процесу переведення учнів зі школи одного навчального закладу села в інше з урахуванням побажань батьків та  підвезення дітей до навчального закладу та до дому) згідно звернення групи батьків.

- ч.2 ст. 14 ХІІ розділу Закону України «Про освіту»: «у закладах загальної середньої освіти в селах і селищах, кількість учнів у класах визначається демографічною ситуацією, але повинна становити не менше 5 осіб» не може бути застосована до вище зазначених шкіл.

Узагальнюючи подані пропозиції та зауваження, враховуючи висловлені думки педагогічного колективу щодо реорганізації  Любомирського ЗЗСО, робочою групою рекомендовано винести на розгляд чергової сесії сільської ради  питання щодо оптимізації Любомирського ЗЗСО Ольгопільської сільської ради.

Відповідно до постанови КМУ від 03.11.2010 р. № 996 «Про  забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» процедура громадського обговорення витримана у повному обсязі.

ПРОЄКТ РІШЕННЯ "Про реорганізацію Любомирського закладу загальної середньої освіти Ольгопільської сільської ради шляхом приєднання до Ольгопільського закладу загальної середньої освіти"

ПРОТОКОЛ ГРОМАДСЬКИХ СЛУХАНЬ



« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень