A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молоді, спорту, культури і туризму Ольгопільської сільської ради

Підсумки тижня в освіті: головні події

Дата: 25.06.2022 11:24
Кількість переглядів: 38

 

Тривалість навчального року визначатиме Кабінет Міністрів. Парламент ухвалив зміни до освітнього законодавства, згідно з якими урядом під час воєнного стану визначатиметься дата початку навчального року та його закінчення, а також тривалість навчального року.

Професійну освіту можна буде здобути швидше. Верховна Рада ухвалила законопроект, який дозволить здобути професійну освіту без одночасного здобуття повної середньої освіти. Середню освіту людина зможе здобути за кошти бюджету в будь-який інший час.

Стартував другий етап підтвердження участі у НМТ. На цьому етапі учасник основної сесії національного мультипредметного тесту має остаточно визначитися з вибором міста/країни для проходження тесту. Етап підтвердження триватиме до 7 липня 2022 року.

Вступникам варто не зволікати з вибором міста для НМТ. Якщо кількість вступників, які хочуть скласти мультипредметний тест в певному місті, перевищуватиме кількість місць, що може бути створена, то після заповнення цих місць місто стане недоступним.

МОН намагається виплачувати зарплати в окупованих містах. Наразі 6 тисяч освітян з 29 територіальних громад не отримали заробітну плату за травень. Водночас у МОН наголошують, що відомством здійснені усі бюджетні призначення і перерахувало усі кошти.

У МОН не бачать загроз масового скорочення вчителів. У відомстві не бачать загрози масового скорочення вчителів через можливе скорочення кількості учнів у школах. На сьогодні 671 тисяча школярів перебуває за кордоном, близько 70 тисяч змінило місце перебування.

Визначено підручники для 5 класу, що надрукує держава. До переліку включено понад 100 найменувань підручників, що можуть видаватися за бюджетні кошти за результатами першого етапу конкурсу підручників для учнів 5 класів.

Виші та коледжі отримають розширений доступ до Zoom. Компанія Zoom надасть закладам освіти доступ до програмного забезпечення Zoom Meetings for Education. Розширений доступ дозволить проводити заняття та лекції одночасно для 1000 учасників.

Вимоги оплати документів про освіту є незаконними. У Міністерстві освіти і науки заявили, що документи про освіту виготовляються за кошти державного бюджету, тому будь-які вимоги щодо сплати певних коштів за них є незаконними.

Учителі мають повернутись з-за кордону для офлайн роботи. Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет наголошує, що кожен учитель, якщо буде оголошено очне навчання в школі, де він працює, має повернутись з-за кордону і працювати офлайн.

Учителів і учнів зруйнованих шкіл переведуть до інших. У Міністерстві освіти повідомили, що всі вчителі та учні шкіл, які зазнали пошкоджень або були зруйновані, будуть переведені до сусідніх шкіл або шкіл, що розташовані неподалік.

Для випускників 9 класів стартує вступна кампанія. Перший етап вступної кампанії для вступників, які мають намір вступити до коледжу на денну форму навчання на базі базової загальної середньої освіти, передбачає реєстрацію електронного кабінету.

Визначено міста, де пройдуть тести у магістратуру. МОН затверджений перелік міст, у яких буде створено екзаменаційні центри для проведення магістерських вступних тестів. Планується, що тестування проведуть у 21 області та столиці, а також за кордоном.

МОН просить зберегти персонал дитячих садків. Відомство  звернулося до обласних департаментів освіти і науки з проханням зберегти посади, кількість штатних працівників та відповідну заробітну плату у закладах дошкільної освіти.

Оприлюднено варіант тесту для магістрантів-правників. Магістерський комплексний тест складатимуть вступники в магістратуру на спеціальності «Право» та «Міжнародне право». Демонстраційний тест допоможе ознайомитися з особливостями тесту.

Вступна кампанія – 2022: консультативні лінії МОН. Розпочали роботу консультативні телефони Міністерства освіти і науки для вступників. За телефонами можна отримати відповіді на запитання щодо проведення вступної кампанії.

Відкрито рахунок для відбудови української освіти. Національний банк України відкрив рахунок для Міністерства освіти і науки, на який можна зробити пожертву для вирішення нагальних проблем освітньої галузі. Рахунок відкрито у межах ініціативи Президента United24.

Уряд встановив дату початку навчального року. Згідно з рішенням КМУ, новий навчальний рік в українських школах розпочнеться 1 вересня і завершиться 30 червня. Очікується, що школи у непринфронтових регіонах працюватимуть очному режимі.

Університетам рекомендовано почати навчання 15 серпня. Кабінет Міністрів рекомендує закладам вищої освіти розпочати новий навчальний рік 15 серпня. Виключенням є студенти перших курсів. Відповідним органам влади доручено забезпечити безпеку в закладах освіти.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень