A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, сім'ї, молоді, спорту, культури і туризму Ольгопільської сільської ради

ПРО НАДАННЯ ВІДПУСТОК ПРАЦІВНИКАМ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ

Дата: 23.03.2022 16:23
Кількість переглядів: 80

Про надання відпусток працівникам

закладів освіти під час воєнного стану

 

 Звертаємо Вашу увагу на лист МОН України від 07.03.2022 року №11/3378-22 від 07.03.2022 року «Про практику застосування трудового законодавства у галузі освіти і науки під час дії правового режиму воєнного стану», в якому зазначено, що відповідно до ст. 45 Конституції України кожен, хто працює, має право на відпочинок та щорічну відпустку.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про відпустки» право на відпустки забезпечуються гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати (допомоги) у випадках, передбачених цим законом.

Листом від 28 лютого 2022 року №1/3992-22 МОН України наголошувало про заборону керівникам органів управління освітою та/або керівникам закладів освіти, примушувати працівників (педагогічних та інших) до написання заяв про відпустку без збереження заробітної плати. Працівникам виключно за добровільним бажанням може бути надана  відпустка ( із збереженням або без збереження заробітної плати) відповідно до вимог трудового законодавства.

Міністерство освіти і науки України у листі від 07.03.2022 року №1/3378-22 «Про практику застосування трудового законодавства у галузі освіти і науки під час дії правового режиму воєнного стану» зазначило, що працівники закладів освіти, які тимчасово виїхали за кордон, або з  об’єктивних причин не можуть виконувати посадові (службові) обов’язки ( у тому числі у традиційному режимі або дистанційно), мають право подати заяву про відпустку із збереженням заробітної плати або без збереження заробітної плати.

 Жінкам, які виїхали за кордон, можуть бути надані за їх заявами як основні, так і соціальні відпустки відповідно до ст..4,19 Закону України «Про відпустки».

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про відпустки» щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

Керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним та науковим працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів у порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 року №346  ( далі Порядок).

У п.2 Порядку зазначено, що за другий  та наступні роки роботи відпустка надається педагогічним працівникам повної тривалості у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу.

Отже, відпустки непедагогічним працівникам, які йдуть не по графіку, надаються тривалістю 24, 28 календарних днів за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору, як зазначено у ст. 6 Закону України «Про відпустки».

Що стосується педагогічних працівників, за їх заявою їм може бути надано основну відпустку повної тривалості 42, 56 календарних днів незалежно від часу їх прийняття на роботу відповідно до п.2 Порядку та листа МОН України №1/3378-22 від 07.03.2022 року не в період літніх канікул.

Як правило з такими заявами звертаються педагогічні працівники, які виїхали за кордон та не  можуть працювати дистанційно.

Педагогічні працівник закладів освіти, які не виїхали за кордон та працюють дистанційно, отримають відпустки згідно графіку повної тривалості в літній період часу.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про відпустки» щорічні відпустки  за другий та наступні роки можуть бути надані працівникові в будь-який час відповідного робочого року. При складанні графіків відпусток ураховуються інтереси працівників та можливості їх відпочинку.

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про відпустки» соціальні відпустки надаються жінкам понад основні.

Ці відпустки можуть надаватись окремими  наказами або одним наказом.

Відповідно до ст. 57 Закону України «Про освіту» педагогічним працівникам надається матеріальна допомога на оздоровлення при виході в основну відпустку.

Заднім числом направити працівника, який виїхав за кордон, у відпустку не можна.

Час неявки працівника на роботу у табелі обліку використання робочого часу доцільно відмічати умовним позначенням «І» - інші причини неявок, або «НЗ» - неявка з нез’ясованих причин.

Держпраці України роз’яснило, що працівники, які не виходять на роботу внаслідок ведення військових дій та пов’язаних з ними обставин, не можуть бути звільнені за пунктом 4 частини першої статті 40 КЗпП України за підставою «прогул» (роз’яснення Мінекономполітики від 5.03.2022 р.).

Зазначене обумовлено необхідністю збереження життя та здоров’я таких працівників та їх сімей і вважається як відсутність на роботі з поважних причин. Якщо не  було оголошено простою, у такому випадку за працівниками зберігаються робоче місце та посада.

Оплата праці усім працівникам закладів освіти, навчання у яких призупинено, здійснюється в розмірі середньої заробітної плати, про що зазначено в листі МОН України №1/3378-22 від 07.03.2022 року.

Завантажити: Pro-nadannya-vdpustok.doc [107,5 Kb] 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень